Social sofa Benthuizen krijgt eindelijk kleur

Eind 2013 hebben leerlingen van beide basisscholen in Benthuizen ontwerpen gemaakt voor de ‘social sofa’ in hun dorp. Begin 2014 zijn deze ontwerpen samengevoegd tot één ontwerp en op een kale en grijze betonnen bank geprojecteerd. Deze bank werd geplaatst in de oude brandweerkazerne van Benthuizen in afwachting van vrijwilligers die de mozaïeksteentjes op deze bank zouden plakken. Er werden oproepen gedaan in de Rijnwoude Koerier, via de beide scholen, tijdens de Burgercontactavond en op deze site. En toen bleef het stil…

Totdat in juli 2014 de melding kwam dat er was ingebroken in de oude brandweerkazerne. Vandalen hadden de zakken met mozaïeksteentjes kapot gescheurd en verspreid in de omgeving, de tegellijm was over het interieur uitgesmeerd en er was brand gesticht. Schade: €1.500, teleurgestelde leerlingen en een voortijdig einde van het project. De gemeente besloot de oude brandweerkazerne dicht te timmeren en de kale social sofa werd in afwachting van betere tijden verplaatst naar de gemeentewerf.

Gelukkig bleken de vrijwilligsters die in Koudekerk aan den Rijn hun social sofa hadden beplakt de smaak te pakken hebben gekregen. Toen ze hoorden over het lot van de social sofa van Benthuizen hebben de dames aangeboden deze ook te beplakken. De social sofa is hierop naar Koudekerk verplaatst en sinds eind 2014 zijn ze druk in de weer. Grote waardering voor de dames van Koudekerk en toch ook een beetje schaamte dat we dit niet in Benthuizen zelf konden klaren. Achteraf horen we dat mensen de oproepen wel hebben gezien en dat ze het ook wel aan hadden willen pakken, maar tussen ‘de wil’ en ‘het doen’ zit wel een verschil… je aanmelden.

Zodra de social sofa klaar is zal deze in het vernieuwde winkelcentrum van Benthuizen worden geplaatst.